wtorek, 3 września 2013

Doświadczenie z kością - klasa I

Problem badawczy: Wpływ składników mineralnych i organicznych na właściwości mechaniczne tkanki kostnej. Hipoteza badawcza: Tkanka kostna zawiera substancje chemiczne wpływające na jej wytrzymałość mechaniczną. Przebieg doświadczenia: Niewielką kość z kurczaka (ok 5cm) oczyszczoną z mięsa wkładamy do słoika lub butelki szklanej i zalewamy 10% roztworem octu. Słoik lub butelkę zamykamy i trzymamy w bezpiecznym miejscu przez ok 10 dni. Po upływie 10 dni wyciągamy ostrożnie kość, płuczemy w wodzie i sprawdzamy jakie zaszły w niej zmiany, jeśli są one nie widoczne wkładamy ponownie kość do octu na kilka dni. Przy pracy z octem należy zachować się bezpiecznie ponieważ jest to kwas który może uszkodzić różnego typu materiały, oraz podrażnić skórę i oczy, w razie kontaktu octu ze skórą należy ją przemyć wodą. Wnioski: Opisujemy tutaj po kolei przebieg doświadczenia, notujemy datę początkową i końcową, opisujemy właściwości fizyczne kości na początku i końcu doświadczenia i wyciągamy wniosek dlaczego tak się stało, co utraciła kość. Praca jest nie obowiązkowa i wnioski napisane na kartce wraz z kością (bez octu) można przynosić do oceny do dnia 1 października.

Brak komentarzy: