Problem badawczy: Wpływ składników mineralnych i organicznych na
właściwości mechaniczne tkanki kostnej.
Hipoteza badawcza: Tkanka kostna zawiera substancje chemiczne wpływające
na jej wytrzymałość mechaniczną.
Przebieg doświadczenia: Niewielką kość z kurczaka (ok 5cm) oczyszczoną z
mięsa wkładamy do słoika lub butelki szklanej i zalewamy 10% roztworem
octu. Słoik lub butelkę zamykamy i trzymamy w bezpiecznym miejscu przez
ok 10 dni. Po upływie 10 dni wyciągamy ostrożnie kość, płuczemy w wodzie
i sprawdzamy jakie zaszły w niej zmiany, jeśli są one nie widoczne
wkładamy ponownie kość do octu na kilka dni. Przy pracy z octem należy
zachować się bezpiecznie ponieważ jest to kwas który może uszkodzić
różnego typu materiały, oraz podrażnić skórę i oczy, w razie kontaktu
octu ze skórą należy ją przemyć wodą.
Wnioski: Opisujemy tutaj po kolei przebieg doświadczenia, notujemy datę
początkową i końcową, opisujemy właściwości fizyczne kości na początku i
końcu doświadczenia i wyciągamy wniosek dlaczego tak się stało, co
utraciła kość.
Praca jest nie obowiązkowa i wnioski napisane na kartce wraz z kością
(bez octu) można przynosić do oceny do dnia 1 października.
poniedziałek, 7 września 2015
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz