sobota, 18 września 2021

Doświadczenie klasa 7

 Problem badawczy: Wpływ składników mineralnych i organicznych na właściwości mechaniczne tkanki kostnej.

Hipoteza badawcza: Tkanka kostna zawiera substancje chemiczne wpływające na jej wytrzymałość mechaniczną.

Przebieg doświadczenia: Niewielką kość z kurczaka (ok 5cm długości, 0,5cm grubości) oczyszczoną z mięsa wkładamy do słoika lub butelki szklanej i zalewamy 10% roztworem octu. Słoik lub butelkę zamykamy i trzymamy w bezpiecznym miejscu przez ok 7-10 dni. Po upływie 7-10 dni wyciągamy ostrożnie kość, płuczemy w wodzie i sprawdzamy jakie zaszły w niej zmiany, jeśli są one nie widoczne wkładamy ponownie kość do octu na kilka dni. Przy pracy z octem należy zachować się bezpiecznie ponieważ jest to kwas który może uszkodzić różnego typu materiały, oraz podrażnić skórę i oczy, w razie kontaktu octu ze skórą należy ją przemyć wodą.

Wnioski: Opisujemy tutaj po kolei przebieg doświadczenia, notujemy datę początkową i końcową, opisujemy właściwości fizyczne kości na początku i końcu doświadczenia i wyciągamy wniosek dlaczego tak się stało, co utraciła kość.

Praca jest nie obowiązkowa.

Wnioski napisane na kartce wraz z kością (bez octu) można przynosić do oceny do dnia 12 października

Brak komentarzy: